
Nu när julhelgen är över kan man ha en del julgott kvar som man nu är trött på, fikon och nötter är en sådan sak. Här är ett snabbt recept på fikonmarmelad
500 g torkade fikon
3-4 dl vatten
1 citron
1,5 dl syltsocker
1 dl ljust muscovadosocker (råsocker går också bra)
Smaksätt
4 msk konjak
och/eller
1 vaniljstång (kan ersättas med 1-2 tsk vaniljsocker)
1 krm cayennepeppar
eller
1 Kanelstång kokar med fikonen
Blötlägg fikonen i vatten och konjak i minst 1 timmar, gärna över natten. Ta upp fikonen och skär bort skaften, och dela dem sedan i bitar. Lägg fikonen tillsammans med blötläggningsvätskan i en stor kastrull. Pressa citronen och häll saften i kastrullen, tillsammans med övriga ingredienser. Koka upp och låt koka på medelstark värme i ca 10 min, tag sedan kastullen från plattan och mixa marmeladen till önskad konsistens med en stavmixer. Låt ev koka lite till om man vill ha den tjockare. Om den känns för tjock så kan man späda med lite mer vatten och citronsaft.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar