söndag 19 december 2010

Pepparkaka med toscatäcke

en mjuka pepparkaka med det lilla extra

10-12 bitar

mjuk pepparkaka
50g smör
3 dl specialvetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kryddnejlika
rivet skal från 1 apelsin
2 tsk bakpulver
1 stort ekologisk ägg
3/4 dl mjölk
3/4 vispgrädde el filmjölk
(smör och ströbröd)

tosca
1 dl hasselnötter
1 dl pumpakärnor
1 dl sötmandel
75 g smör
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 msk mjölk
1/2 dl strösocker
1/2 dl mörk sirap

sätt ugnen på 175°
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda alla torra ingredienser.
Vispa ägget och blanda sedan i mjölk och grädde. Sikta i de torra ingredienserna i äggsmeten. Rör i smöret.
Häll i smeten i en smord bröad form på ca 1 1/2 liter.
Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Prova med en sticka. Låt svalna.

Nöttosca
Rosta mandel, nötter och pumpakärnor i en torr panna.
Smält smöret i en kastrull. Blanda mjölken, mjöletoch rör ner det i smöret. Blanda ner sockret och sirapen. Låt sjuda under omrörning tills det tjocknat.
Rör ner nötterna. Fördela över kakan (när den svalnat!) Grädda mitt i ugnen ca 10 min, 175°.
Låt kakan svalna innan du lyfter ur den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar