torsdag 11 augusti 2011

Chokladtryffeltårta med lingon


Denna tårtan är riktigt höstig och riktigt vacker.

Den ger ca 10 port.

Botten
200 g smör
4 ägg
5 dl strösocker
1 tsk vaniljfrön eller 2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk kako eller 100 g smält 70% choklad
1/2 dl snabbkaffe pulver
100 g valnötter
1 1/2 dl lingon

Tryffel
150 g mörk choklad, 70-80%
1 dl grädde
2 msk ljus sirap
50 g smör

Hackade rostade nötter och ngra lingon till garnering.

Tillagning
Sätt ugnen på 175°
Smält smöret . Vispa äggen lätt och tillsätt socker och rör ner smöret. Sikta ner de torra ingredienserna.
Rör ner kaffepulvret och hackade valnötter och lingon.

Häll smeten i en smord och bröad stringform. Grädda i nedredelen av ugnen ca 25-30 min. Ta ut kakan och låt svalna.

När kakan har svalnat är det dags att tillaga tryffeln. Hacka chokladen i mindre bitar.
Koka upp grädde och sirap. Häll gräddblandningen över chokladen och rör om till chokladen har smält, tillsätt smöret och rör om till det blir en jämn glasyr. Låt det svalna ngt då kommer det att tjockna till.
Bred ut över botten. När det satt sig så är det bara att garnera med lingon och hackade rostade nötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar