2 längder
2-3 röda äpplen
1 msk smör eller margarin (ev. mjölkfritt)
2 krm kanel ev. några msk vatten
1/2 krm kardemumma
1 krm vaniljsocker
2 msk russin
1 msk äpplemos
2 ark filodeg
1 ägg till pensling
Skala och tärna äpplena i små bitar. Stek äppelbitarna i smöret tillsammans med lite kanel tills de är mjuka. Om det blir för torrt i stekpannan kan ett par msk vatten tillsättas så att äppelbitarna får koka en stund.
Dra åt sidan och tillsätt kryddorna, russin och äppelmoset.
Skär filodegsarken så att du får fyra fyrkantiga bitar. Pensla filodegsbitarna lätt med ägg och lägg ihop dem två och två. Fördela hälften av äppelröran i mitten på filodegen. Vik över den ena kanten över fyllningen och därefter den andra. Vik ihop ändarna under knytet. Pensla eventuellt med mer ägg för att få ändarna att klistra fast.
Grädda i mitten av ugnen i en 200°C varm ugn, tills knytena fått fin färg och blivit krispiga, ca 10 min.
Dela längderna på mitten och servera med mjukrörd vaniljglass överpudrad med kanel.
lördag 8 maj 2010
Äppel- och kanelfyllda filodegslängder
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar