Fredriks farmor gör varje jul denna oerhört goda laxpaté med en räkor. Den går som smör både på våra båda föräldras buffébord.
12 skivor
400 g laxkött
400 g vitfisk
2 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl hackad dill
salt, peppar
1/2 kg räkor med skal
1 pkr crabsick
Tina och skala räkorna. Kör lax och vald vit fisk i matberedare tills det är finfördelad. Tillsätt äggen, ett i taget och kör till slät massa. Häll i grädden under tiden maskinen är igång. Blanda i dill och salt och peppar efter smak.
Smörj en avlång, 1 liters sockerkaksform och lägg de skalade räkor i botten. Häll på hälften av fiskfärsen och lägg i crabsticksen i en rad i mitten. Täck med resten av färsen och släta till ytan.Grädda patén stående i ett vattenbad i 175° i ca 1 timme. Låt patén få kallna i formen över natten, innan den stjälps ut på sitt serveringsfat.
Såsen
3 dl gräddfil
6-7 msk lättmajonäs
2 msk svensk senap
4 pressade vitlöksklyftor
6 msk finhackad gräslök
6 msk finhackad persilja
1 tsk dragon
2 tsk vinäger
salt, peppar
blanda allt i en skål och servera till patén eller rökt fisk.
måndag 10 maj 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar