måndag 10 maj 2010

Laxpaté med god sås

Fredriks farmor gör varje jul denna oerhört goda laxpaté med en räkor. Den går som smör både på våra båda föräldras buffébord.

12 skivor

400 g laxkött
400 g vitfisk
2 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl hackad dill
salt, peppar
1/2 kg räkor med skal
1 pkr crabsick

Tina och skala räkorna. Kör lax och vald vit fisk i matberedare tills det är finfördelad. Tillsätt äggen, ett i taget och kör till slät massa. Häll i grädden under tiden maskinen är igång. Blanda i dill och salt och peppar efter smak.
Smörj en avlång, 1 liters sockerkaksform och lägg de skalade räkor i botten. Häll på hälften av fiskfärsen och lägg i crabsticksen i en rad i mitten. Täck med resten av färsen och släta till ytan.Grädda patén stående i ett vattenbad i 175° i ca 1 timme. Låt patén få kallna i formen över natten, innan den stjälps ut på sitt serveringsfat.

Såsen

3 dl gräddfil
6-7 msk lättmajonäs
2 msk svensk senap
4 pressade vitlöksklyftor
6 msk finhackad gräslök
6 msk finhackad persilja
1 tsk dragon
2 tsk vinäger
salt, peppar

blanda allt i en skål och servera till patén eller rökt fisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar