fredag 7 maj 2010

Fiskgryta med saffran

En favorit som återkommer ofta, men innehållet varierar.

4 pers
ca 800 g blandad fisk och skaldjur
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1 msk smör
1 1/2 msk tomatpuré
1 klyfta vitlök (gärna mer om man gillar det)
1 1/2 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2 1/2 dl vitt vin
1 1/2 dl buljong (fisk eller skaldjur)
1 dl crème fraiche
2 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
0,5 g saffran
1 burk med stora musslor (kan bytas ut med ett nät färska)
3 hg räkor ev kräftor med skal till garnering

Hacka löken och fräs upp i smör, tillsätt puréen, hackad vitlök, salt, örtena.
Tillsätt vätskorna och saffranen och låt stå och sjuda i ca en kvart.
Skär fisken i kuber a´1 cm och lägg i den, ytterligare 7 min sjudande.
När det är dags för servering lägg de ev skaldjuren.

Serveras med baguette eller färsk pasta. och en sallad med ört och vitlöks dressing.

1 kommentar: