måndag 17 maj 2010

Hel kokt kyckling smak av vår


4 port

1 kyckling
4 vitpepparkorn
4 kryddpepparkorn
3 litet lagerblad
1 tsk salt
4 små morötter
4 färskpotatisar/ mandelpotatisar
4 späda vårlökar
1 knippe grön sparris

Till servering:
8 savojkålblad
½ kruka persilja


Lägg kycklingen i en rymlig kastrull, täck med kallt vatten och koka upp. Slå av vattnet och skölj både kycklingen och kastrullen noga. Koka upp på nytt upp vattnet med kycklingen i, skumma väl och lägg i pepparkornen och lagerbladen. Sjud sakta på låg värme tills köttet lätt lossnar från benen. Det tar ungefär 1-2 timme.
Skala morötterna och skär den i slantar. Borsta potatisen noga och dela den på längden. Ansa vårlökarna och sparrisen och skär i mindre bitar. Lägg i grönsakerna när 15 minuter återstår av koktiden.
Koka upp nytt vatten och förväll savojkålbladen en halv minut. Spola dem hastigt i kallt vatten. Fodra en varm skål med savojkålen. Lägg i kycklingen och grönsakerna. Häll på buljongen och dekorera med persilja. Servera kycklingen med grönsakerna och buljong i djupa tallrikar.

Buljongen som blir över är supergod att göra grönsakssoppa på, så sila och sätt i kylen till en annan dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar